Jak wybrać ziemię ogrodową?

Udane plony zależą od żyznej gleby. Sprawdź, jaki rodzaj podłoża sprawdzi się najlepiej w Twoim przydomowym ogródku warzywnym.

Ziemia ogrodowa — na dużą działkę i do małego warzywnika

Wbrew pozorom wybór ziemi ogrodowej powinieneś uzależnić od wielkości warzywnika. Na rozległej działce uprawnej doskonale sprawdzi się, równomiernie rozłożony, naturalny nawóz – obornik. Wraz z nim, do głębszych warstw podłoża trafią mikroelementy (bor, żelazo, cynk, miedź i mangan) i makroelementy (azot, fosfor, potas, wapń, magnez). Innymi słowy, składniki aktywne, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju mikroflory niezbędnej roślinom do prawidłowego wzrostu.

Niewielki przydomowy warzywnik do wysiewu nielicznych warzyw właściwie przygotuje specjalny rodzaj podłoża – gotowa ziemia przeznaczona pod uprawy, która nie wymaga dodatkowego nawożenia. Co więcej, jest wolna od patogenów chorobotwórczych i innych drobnoustrojów, których obecność mogłaby przyczynić się do obniżenia jakości warzyw. W rezultacie częściowo uszczuplić, a w skrajnych przypadkach nawet zdziesiątkować plony. 

Ziemia ogrodowa – przeznaczenie

Rodzajów ziemi ogrodowej jest co niemiara. Kierując się konkretnym przeznaczeniem, z łatwością odnajdziesz:

•    podłoże uniwersalne, 
•    do roślin domowych (w tym balkonowych),
•    do roślin ozdobnych i uprawnych zarazem. Przyda się w małym ogrodzie, gdzie nie ma miejsca na wygospodarowanie przestrzeni na ogródek warzywny,
•    do roślin uprawnych.

Najlepsze efekty w postaci obfitych plonów uzyskasz, dobierając ziemię do indywidualnych wymagań konkretnych gatunków warzyw (kapustnych: kapusty, kalafiora, brokułu; psiankowatych: pomidorów, papryk), przy uwzględnieniu zasad płodozmianu. Wówczas w równym stopniu zadbasz o dobrą kondycję zarówno gleby, jak i rosnących w niej nasion, czy sadzonek.

Jak poprawić podłoże przy pomocy ziemi ogrodowej?

Podłoże, w którym posadzisz warzywa poza bogactwem składników pokarmowych, powinno charakteryzować się właściwą strukturą – jednocześnie przepuszczalną i zwięzłą. Wówczas tlen, woda oraz cenne minerały swobodnie docierają do warstwy korzeniowej, gdzie skutecznie są magazynowane.

Lekka, piaszczysta gleba z jednej strony zbyt szybko wchłania wszystkie ww. składniki, z drugiej przy długo utrzymujących się upałach wysycha. Użyźnisz ją, stosując obornik (na działce uprawnej) lub nawóz wapienny 
(w domowym warzywniku). Natomiast ciężka, ubita gleba kumuluje wodę, przez co prowadzi do przegnicia systemu korzeniowego. Jest nieco bardziej wymagająca, ponieważ wymaga nie tylko nawożenia, ale i zabiegów pielęgnacyjnych, tj. spulchnienia i napowietrzenia. Domowy warzywnik zapewne przekopiesz przy pomocy szpadla, dzięki sile mięśni. Działkę uprawną – przy pomocy glebogryzarki, maszyny napędzanej mocą wydajnego silnika. Po zakończonej pracy możesz przystąpić do kolejnej, tj. równomiernego rozłożenia nawozu bogatego 
w potas i żelazo.

Warzywnik pełen zdrowych warzyw to rezultat między innymi przemyślanego doboru ziemi ogrodowej. Dzięki zbilansowanej zawartości składników odżywczych umożliwia szybkie ukorzenienie się i dynamiczny wzrost młodych sadzonek. W rezultacie zapewnia obfite, a co najważniejsze naturalnie zdrowe plony.