Grille ogrodowe. Jak wybrać grill i akcesoria?

Grillowania nadszedł czas! Pogoda – jest, doborowe towarzystwo i przemyślane menu również. Pora wybrać wygodny w obsłudze i łatwy w utrzymaniu grill, z pomocą którego przyrządzisz ulubione przysmaki.

Jeśli lato, to garden party! W ogrodzie lub na działce, wśród rodziny i przyjaciół, obowiązkowo przy stole zastawionym apetycznie wyglądającymi daniami z grilla, których smaku nie da się podrobić. To zasługa m.in. odpowiedniego sprzętu.

Grill do ogrodu i... domu

Grill wybrany w sposób przemyślany, a nie naprędce, naturalnie wpisuje się w przydomowy krajobraz i nie przeszkadza we wspólnej zabawie. W dużym ogrodzie, gdzie rodzinne imprezy na świeżym powietrzu organizowane są niemalże w każdy weekend, przyda się grill stacjonarny. Jest jednym 
z elementów małej architektury, podobnie jak meble ogrodowe, dlatego na jego wybudowanie nie potrzebujesz specjalnego pozwolenia. Solidny, odporny na wysoką temperaturę i warunki atmosferyczne grill wbudowany na stałe, jeśli opalany jest drewnem, może pełnić również funkcję wędzarni. W małym ogrodzie i przy okazjonalnych spotkaniach z bliskimi zdecydowanie lepiej sprawdzi się grill klasyczny – węglowy – na nóżkach albo grill mobilny z kółkami, które pozwalają bez wysiłku przesunąć go w inne miejsce, jeśli zajdzie taka potrzeba. Co w sytuacji, jeśli nie mieszkasz w domu jednorodzinnym z ogródkiem, a w osiedlowym mieszkaniu? Nie martw się, brak skrawka własnej zieleni to nie powód do rezygnacji z grillowej uczty. Pozwoli ją przyrządzić grill elektryczny.

Grill – rodzaje

Najtańszym i zdecydowanie najpopularniejszym jest grill węglowy. Zbudowany z blaszanego paleniska na trzech lub czterech nóżkach i rusztu, opalany jest – jak nazwa wskazuje – węglem. Powstały w trakcie spalania dym wydobywa walory smakowe przyrządzanych mięs i warzyw, dodatkowo nadając im charakterystyczny posmak. Grill węglowy to sprzęt poręczny, tj. lekki, kompaktowy. Bez problemu zapakujesz go do samochodowego bagażnika i przewieziesz w sobie tylko znane miejsce. Niestety, nie daje możliwości ustawienia stałej temperatury. Chcąc ją zmienić, musisz odpowiednio podnieść lub obniżyć ruszt.


Nieco droższy, choć niemniej lubiany jest grill gazowy zasilany gazem ziemnym lub z butli. Pozwala przyrządzić wyborne jedzenie w niedługim czasie – bez problemu podtrzymuje wysoką temperaturę na stałym poziomie, która rozkłada się równomiernie na całą powierzchnię rusztu. Możesz ją z łatwością regulować w zależności od rodzaju przygotowywanego przysmaku i w ten sposób wydobyć z mięs, ryb, warzyw pożądaną kruchość oraz soczystość. Grill gazowy potrzebuje przestrzeni. Należy go ustawić z dala od łatwopalnych obiektów, a także miejsc, gdzie istnienie ryzyko szybkiego rozprzestrzeniania się ognia.


Przyjazny środowisku grill elektryczny działa na podobnej zasadzie, jak gazowy: szybko nagrzewa się i długotrwale utrzymuje stałą temperaturę, którą możesz regulować wedle uznania. To sprzęt przede wszystkim kompaktowy, który świetnie sprawdza się tam, gdzie grill klasyczny nie ma racji bytu: w domu (kuchni, czy na balkonie). Dzięki temu możesz cieszyć się skwierczącymi kiełbaskami we własnych czterech kątach – nie tylko latem, ale przez cały rok bez oglądania się na aurę. Ciekawą propozycją jest grill indukcyjny, z którego możesz korzystać w zastępstwie parowaru, do beztłuszczowego przygotowywania posiłków. Grill elektryczny – indukcyjny nie wydziela dymu. Pracuje, podłączony do prądu. Nie oznacza to jednak, że uniemożliwia biesiadowanie pod chmurką, np. na balkonie, czy tarasie. Wystarczy odpowiednio długi przedłużacz i gotowe!

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając grill?

By wybrać najlepszy dla siebie grill do ogrodu lub domu warto sprawdzić, czy jest: stabilny, mobilny 
i niekłopotliwy w czyszczeniu. Stabilność grilla przekłada się w praktyce na bezpieczne użytkowanie, dlatego ze szczególną uwagą przyjrzyj się nóżkom – słabo przykręcone, rozchwiane, bez możliwości regulacji wysokości pozwalającej na ustawienie grilla, np. na nierównym terenie natychmiast dyskwalifikują sprzęt. Mobilność to atut każdego grilla poza stacjonarnym, którego oczywiście nie przenosi się w inne miejsce. Pozostałe modele – tak, choćby z garażu na trawnik, czy w inne miejsce, gdzie planujesz imprezę. Z tego względu grill ogrodowy powinien mieć kółka, które pozwalają przetransportować go bez konieczności przeciągania go np. po kostce brukowej, czy drewnianym tarasie, a co za tym idzie – bez obawy o uszkodzenie tych nawierzchni. Ostatnie, ale niemniej ważne: dobry grill łatwo doprowadzić do porządku po zakończeniu przyjęcia. Najmniej zachodu wymaga model, którego pokrywę i ruszt oraz akcesoria możesz zdjąć i umieścić w zmywarce lub umyć ręcznie. Zwróć uwagę czy elementy wybranego przez Ciebie grilla można z łatwością wyjąć, ewentualnie rozmontować, aby uniknąć żmudnego czyszczenia zaschniętego tłuszczu w trudnodostępnych miejscach.

Grillove – akcesoria

Dodatkowe wyposażenie zwiększy użyteczność grilla, a także pomoże Ci w przygotowaniu kulinarnych pyszności. Jakie akcesoria do grilla warto mieć pod ręką?

•    dodatkowe ruszty 

Ustawione jedne nad drugimi zwiększają powierzchnię grillowania. W praktyce pozwalają na przygotowanie w tym samym czasie większej ilości smakołyków. Ruszt ułożony najniżej przeznaczony jest do przyrządzenia świeżych produktów, wymagających wysokiej temperatury, wyższe – dla tych, które zdążyły się już lekko przyrumienić lub dla tych, które należy przyrządzać dłużej ale w niższej temperaturze, np. warzyw takich jak cukinia czy pieczarki. Przy zakupie dodatkowych rusztów grillowych, upewnij się, czy zostały wyprodukowane z odpowiednio trwałych materiałów. Modele ze stali nierdzewnej i dodatkowo pokryte warstwą porcelany, a także żeliwne charakteryzują się bardzo wysoką odpornością na uszkodzenia, dlatego służą najdłużej. Sprawdź też, jak czyści się taki dodatkowy ruszt, aby służył Ci dłużej.

•    szczypce do mięsa

Doskonale zastępują widelec, którym przewracanie grillowanego jedzenia bywa kłopotliwe, a na dodatek może być niebezpieczne, ze względu na krótką rączkę. Szczypce zdecydowanie ułatwiają i przyspieszają tę czynność, sprawiając, że samo korzystanie z grilla staje się jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze.
 
•    dodatkowe tacki

Nie papierowe, ale specjalne – aluminiowe. Zapobiegają zsuwaniu się grillowanego jedzenia (krojonych w paski, czy talarki warzyw, owoców) z rusztu. Na tackach łatwo wymieszasz warzywa z przyprawami, dodając im niepowtarzalnego aromatu.

•    kosze

Przydają się, szczególnie kiedy chcemy przyrządzić rybę z grilla lub inne bardzo kruche potrawy, których przewrócenie na drugą stronę, po podpieczeniu, bywa kłopotliwe. Umieszczoną w koszu rybę z łatwością przewrócisz na drugą stronę oraz zdejmiesz z grilla i podasz gościom. 


Udane grillowanie to nie kwestia aury, ale przede wszystkim dobrze wybranego sprzętu. Wybierz grill w pełni odpowiadający Twoim potrzebom i ciesz się radosnym, weekendowym ucztowaniem w gronie bliskich – rodziny, przyjaciół, znajomych!